Witam , dziś chciałabym opisać wam sposób na pieczenie babeczek o smaku czekoladowym.
Składniki na 12 babeczek :
- 140g masła
- 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
Sposób przygotowania :
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć
masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią.
Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia
składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i
sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą
masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na
muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i
posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w
temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec
dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz